Makhany: 8 niewiarygodnych korzyści zdrowotnych i przepisy

image

W Indiach makhany są powszechnie spożywane podczas postu, dzięki ich silnym wartościom odżywczym. Powszechnie znane jako nasiona lotosu lub lisie orzechy, są one również wykorzystywane jako składnik wielu potraw lub słodkich dań kuchni indyjskiej.

Oprócz tego, że są niezwykle popularnym składnikiem różnych przepisów, orzechy lisie mogą być również używane jako odżywcza przekąska, którą można chrupać o każdej porze dnia. Dodatkowo, od czasów średniowiecza były one również wykorzystywane do celów medycznych. Zawierają one również kilka mikroelementów, które są niezwykle ważne dla ludzkiego organizmu.

 

Czy Makhana jest dobra dla zdrowia?

Nasiona lotosu mają niską zawartość cholesterolu, tłuszczów nasyconych i sodu. Dlatego też są dobre dla serca. Nasiona lotosu są również bardzo dobrym źródłem magnezu, potasu, manganu, białka i fosforu. Ich niezwykle wysoka zawartość składników odżywczych sprawia, że są one niezwykle zdrową przekąską.

Dodatkowo, wspomagają organizm na różne sposoby. Jako niskokaloryczne, makhany wspomagają utratę wagi, podczas gdy zawartość wapnia sprawia, że są bardzo dobre dla kości. Nasiona te przyczyniają się również w dużym stopniu do kontroli ciśnienia krwi, detoksykacji organizmu i poprawy zdrowia układu trawiennego. Ich właściwości przeciwstarzeniowe pomagają również spowolnić proces starzenia się organizmu.

Korzyści zdrowotne płynące z Makhany

Makhany są doskonałym przykładem na to, że wygląd może być mylący. Pomimo ich niezwykle małych rozmiarów, mają kilka korzyści zdrowotnych, które sprawiają, że są bardzo dobrą przekąską do chrupania. Oto 8 korzyści zdrowotnych płynących z makhan:

1. Utrata wagi

Obecność wystarczającej ilości białka w tych zdrowych przekąskach pomaga pozostać pełnym na dłużej po zjedzeniu tych przekąsek. Pomaga to zapobiec przejadaniu się.

Oprócz tego makhany są również niskokaloryczne, co czyni je idealną przekąską odchudzającą. Niewielkie ilości tłuszczów nasyconych w nich sprawiają, że są jeszcze zdrowsze dla organizmu.

2. Poprawa zdrowia serca

Makhany mają niską zawartość sodu i wysoką zawartość potasu. Wysoka zawartość potasu pomaga obniżyć poziom ciśnienia krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Niska zawartość sodu sprawia, że makhany są niezwykle przydatne w utrzymaniu ciśnienia krwi w ryzach.

Obfite ilości magnezu obecne w makhanach znacząco poprawiają jakość krwi i tlenu w organizmie. Niski poziom magnezu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca w organizmie.

Spożywanie orzechów lisich może przyczynić się do poprawy stanu serca, ponieważ zawartość folianów i magnezu pomaga zmniejszyć ryzyko chorób związanych z chorobą wieńcową serca.

3. Poprawa wytrzymałości kości

Wapń jest ważnym minerałem, który odgrywa kluczową rolę w zdrowiu kości. Wystarczające spożycie wapnia jest koniecznością dla każdego, kto chce poprawić swoją wytrzymałość kości. Jako dobre źródło tego minerału, spożywanie makhany może odegrać ważną rolę we wzmacnianiu kości.

4. Właściwości przeciwstarzeniowe

Regularne spożywanie orzechów lisich pomaga zwalczać wolne rodniki. W ten sposób działają one jako środek przeciwstarzeniowy. Makhany zawierają naturalny flawonoid o nazwie kaempferol, który pomaga spowolnić proces starzenia się. Ten flawonoid pomaga powstrzymać oznaki starzenia się, takie jak wypadanie włosów, siwienie włosów i powstawanie zmarszczek.

5. Reguluje poziom cukru we krwi

Makhany są bogate w dobre węglowodany i białko. Jako nisko glikemiczne żywności, orzechy fox może odgrywać ważną rolę w zarządzaniu jeden poziom cukru we krwi. Ich indeks glikemiczny jest znacznie niższy niż w przypadku kilku podstawowych produktów spożywczych.

Niska zawartość sodu i wysoka zawartość magnezu sprawiają, że makhany są odpowiednim pokarmem do walki z cukrzycą i otyłością. Spożywane w odpowiedniej ilości i w odpowiedni sposób, mogą przyczynić się do kontroli poziomu cukru we krwi.

6. Czynniki detoksykacyjne

Orzechy makhana pomagają w wypłukiwaniu wszystkich toksyn z organizmu. Śledziona przetwarza RBC i zachowuje nowe WBC i płytki krwi. Makhany odgrywają wielką rolę w detoksykacji śledziony, pomagając w ten sposób w detoksie krwi.

7. Lepsze zdrowie układu trawiennego

Ich wysoka zawartość błonnika sprawia, że makhany są ważną częścią zdrowia układu trawiennego. Włączenie ich do codziennej diety pomaga w regularnym wypróżnianiu. Regularne spożywanie tych nasion lotosu może pomóc w utrzymaniu niestrawności i zaparć na dystans.

Właściwości przeciwutleniające makhany sprawiają, że są one jeszcze lepsze dla trawienia i poprawy całego układu oddechowego. Pomagają one również w zapobieganiu nadmiernego i częstego oddawania moczu.

8. Poprawa funkcji poznawczych

Nasiona lotosu mają również wysoką zawartość tiaminy. Tak więc, spożywanie makhanas pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych nerwów. Jedzenie tych orzechów pomaga również w wytwarzaniu acetylocholiny, a tym samym przyczynia się do procesu neurotransmisji.

Wartość odżywcza makhany

Nasiona lotosu są generalnie pełne składników odżywczych, co czyni je niezwykle zdrową przekąską. Ich zawartość białka czyni je niezwykle przydatnymi w procesie odchudzania. Ponadto, są one również niskokaloryczne. 100 g makhany zawiera 347 kalorii.

Przepisy na makhany

Regularne spożywanie makhany może okazać się niezwykle korzystne dla każdej osoby. Wypróbuj te 4 pyszne przepisy i ciesz się ich niesamowitymi korzyściami zdrowotnymi.

1. Pieczona Makhana

Składniki

  • 100 gramów makhany1 łyżka oliwy z oliwekSzczypta haldSól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na patelni z ciężkim dnem, uprażyć makhanę na małym lub średnim ogniu. Potrzeba około 10 minut, aby uprażyć ją równomiernie.Wymieszać oliwę, sól, pieprz i haldi. Dodać do uprażonej makhany i mieszać jeszcze przez kilka minut, aż makhana stanie się chrupiąca w smaku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i przechowywać w szczelnym pojemniku.

2. Bezcukrowy Makhana Kheer

https://www.youtube.com/watch?v=CdR58PIasPgVideo nie może zostać załadowany, ponieważ JavaScript jest wyłączony: Przepis Przyjazny Diabetykom | Makhana Kheer bez cukru | HealthifyMe (https://www.youtube.com/watch?v=CdR58PIasPg)

Składniki

  • 1 litr niskotłuszczowego mleka1/4 szklanki makhana (sproszkowane nasiona lotosu/orzechy lisie)3-4 daktyle, drobno posiekane1 łyżka posiekanych pistacji2 łyżki posiekanych migdałów1 łyżeczka zielonego kardamonu w proszku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku.

Przygotowanie

  1. Suche orzechy lisie prażyć do chrupkości.Ostudzić i zmieszać grubo w młynku lub za pomocą wałka.Zagotować mleko w głębokiej nieprzywierającej patelni.Gdy mleko się zagotuje, dodać daktyle i grubo pokruszone nasiona lotosu, dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 2-5 minut, mieszając od czasu do czasu.Dodać orzechy i przyprawy, wymieszać, podawać na ciepło lub na zimno.

3. Makhana Raita

Serwuje 3Czas przygotowania - 5 minutCzas gotowania - 5 minut

Składniki

  • Makhana - 1 filiżankaJogurt niskotłuszczowy - 2 filiżankiPrażony kminek w proszku - 1/2 łyżeczkiCzerwone chilli w proszku - 1/2 łyżeczkiChaat masala - 1/4 łyżeczkiSól - 1/4 łyżeczkiSiekane liście kolendry - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Suche makhany prażyć na patelni przez 5 minut, aż staną się chrupiące. Teraz włóż je do worka na zamek błyskawiczny i walcuj nad nimi wałkiem, aż będą zmiażdżone, ale nie sproszkowane.Ubij jogurt w misce, aż będzie gładki.Dodaj wszystkie masale i sól wraz z makhanami, a następnie wymieszaj.Podawaj powstałą raitę na zimno, przyozdobioną liśćmi kolendry.

4. Makhana Curry

Serwuje 2Czas przygotowania - 10 minutCzas gotowania - 20 MINUT

Składniki

  • Makhana - 1 cupCinnamon - 1 cal kawałekCloves - 3Cardamom - 1Cumin seeds - 1 tspRed chilli powder - 1 tspHaldi - 1/4 tspCoriander cumin powder - 1 tspGaram masala powder - 1/2 tspLow fat yogurt - 1/4 cupCoriander leaves - 1 tbsp choppedGhee (cow) - 1 tbspsalt to tasteFor onion tomato pasteOnion - 1 big roughly choppedTomatoes - 3 roughly choppedGinger - 1 cal kawałek choppedGarlic - 3 cloves choppedCashews - 6-7

Przygotowanie

  1. Gotuj cebulę, pomidory, imbir, czosnek i nerkowce w filiżance wody przez 5 minut. Poczekaj, aż ostygnie i zmiel na drobną pastę.Suche makhany praż przez 5 minut, aż będą chrupiące.Rozgrzej ghee na patelni i dodaj goździki, kardamon, kminek i cynamon. Kiedy kmin zacznie pękać, dodaj pastę i gotuj przez 5 minut, mieszając w międzyczasie.Dodaj masala, z wyjątkiem garam masala, i smaż przez minutę.Dodaj filiżankę wody i doprowadź do wrzenia.Dodaj twaróg i ubijaj go przez cały czas.Dodaj makhany i gotuj przez 2 minuty, mieszając, aż wchłoną sos. Dodaj więcej wody, jeśli to konieczne.Dodaj garam masala i liście kolendry i podawaj danie na gorąco.

Makhana - skutki uboczne i środki ostrożności

Podczas gdy makhana ma kilka korzyści zdrowotnych i niesamowitą wartość odżywczą, istnieją pewne środki ostrożności, które muszą być podjęte podczas jej spożywania. Należy zachować szczególną ostrożność, aby podjąć te środki ostrożności i uniknąć skutków ubocznych makhany.

1. Alergie

Wiele osób jest znanych z alergii na nasiona lotosu. Jeśli czujesz jakiekolwiek objawy alergii po spożyciu makhanas, najlepiej skonsultować się z lekarzem w odniesieniu do tego samego.

2. Antyarytmiczne

Makhany są znane jako antyarytmiczne w przyrodzie. Każda osoba, która jest w trakcie leczenia arytmii powinien idealnie skonsultować się z lekarzem przed spożyciem jakichkolwiek nasion lotosu.

3. Poziom cukru we krwi

Makhany pomagają obniżyć poziom cukru we krwi w organizmie. Pacjent z cukrzycą, który jest już na insulinie, powinien skontaktować się ze swoim lekarzem przed spożyciem tych pysznych, ale zdrowych przekąsek.

4. Problemy trawienne

Spożywanie lisich orzechów w nadmiarze może prowadzić do zaparć, wzdęć i wzdęć. Osoba, która już cierpi na zaparcia, musi całkowicie unikać makhany.

Często zadawane pytania (FAQs)

Q. Ile Makhany należy jeść w ciągu dnia, aby schudnąć? A: Zaleca się regularne spożywanie 30 g makhany, jeśli dąży się do utraty wagi. Q. Czy Makhana jest dobra dla serca? A: Makhana ma niską zawartość sodu, a jednocześnie jest bogata w potas i magnez. Pomaga to w utrzymaniu ciśnienia krwi pod kontrolą i zapobiega chorobom układu krążenia. Co więcej, jej niski indeks glikemiczny pomaga utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach. Zawiera również enzymy przeciwstarzeniowe, które pomagają naprawić uszkodzone białka. Q. Z czego zrobione są Makhany? A: Makhany, czyli nasiona lotosu, są częścią kwiatu lotosu, jak sugeruje ich nazwa. Po przetworzeniu nasiona te są jadalne. P. Jak jeść makhanę z mlekiem? O: Jedzenie suszonych makhan z mlekiem nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ może powodować wzdęcia. Można je jednak spożywać z mlekiem w postaci kheer. W tym celu wystarczy skorzystać z przepisu na makhana kheer. Najlepszym sposobem na spożycie tej zdrowej przekąski jest wieczorna przekąska z dodatkiem warzyw.

Podsumowanie

Makhany mają kilka korzyści zdrowotnych, które czynią je świetną opcją przekąski. Można je spożywać w formie zdrowych przepisów wymienionych powyżej, lub można je również jeść niegotowane. W ten czy inny sposób, możesz czerpać korzyści z tej zdrowej przekąski, po prostu trzymając kilka sztuk w swojej spiżarni przez cały czas.