Dieta bezglutenowa: Korzyści, wykres diety i utrata wagi

image

Wszyscy znamy już pojęcie "glutenu". W supermarketach dostępne są produkty, które reklamują się jako bezglutenowe. Czym więc jest "gluten" i co oznacza dieta bezglutenowa? Przedyskutujmy to dalej. Czytaj dalej poniżej.

Co to jest dieta bezglutenowa?

Aby zrozumieć, co to jest dieta bezglutenowa , będziemy najpierw spróbować zapoznać się z glutenu. Gluten jest białkiem, które znajduje się powszechnie w ziarnach, takich jak żyto, jęczmień i pszenica. Spożywanie glutenu może być szkodliwe dla osób z chorobami takimi jak celiakia. Dieta bezglutenowa jest zalecana dla tych osób i innych, którzy cierpią z powodu schorzeń związanych z glutenem. Dieta bezglutenowa twierdzi, że poprawia energię, zdrowie i wysiłki zmierzające do utraty wagi. Jednak taka dieta, zmienia swoje żywieniowe spożycie i z tego powodu, nie jest wskazane, aby rozpocząć dietę bezglutenową bez konsultacji z pracownikiem służby zdrowia pierwszy.Twój lekarz lub dietetyk może zalecić, aby rozpocząć dietę bezglutenową, jeśli masz którykolwiek z następujących dolegliwości zdrowotnych -

Ataksja glutenowa - Ataksja glutenowa jest zaburzeniem autoimmunologicznym, które wpływa na niektóre rodzaje tkanek nerwowych. Zaburza ona dobrowolne ruchy mięśni i ich kontrolę.

Celiakia - W celiakii dochodzi do wywołania aktywności układu odpornościowego, która uszkadza wyściółkę jelita cienkiego. Jest to zaburzenie autoimmunologiczne, które stopniowo zaczyna uniemożliwiać normalne wchłanianie składników odżywczych.

Alergia na pszenicę - Kiedy osoba podlega alergii na pszenicę, jej organizm błędnie postrzega białka znajdujące się w pszenicy jako czynnik wywołujący chorobę. Układ odpornościowy zostaje pobudzony do działania i tworzy przeciwciała, które mogą powodować trudności w oddychaniu, przekrwienie i inne niepożądane objawy.

Nieceliakalna wrażliwość na gluten - Nawet jeśli dana osoba nie ma celiakii, może cierpieć z powodu niektórych jej objawów, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, bóle głowy i tak dalej. Taka osoba jest uważana za cierpiącą z powodu wrażliwości na gluten, która inspiruje takie niekorzystne reakcje w them.Following gluten free diet wymaga starannej uwagi przez osobę uczestniczącą w takiej diecie. Muszą być świadomi żywności, którą spożywają i jej źródła. Osoby bez żadnego z wyżej wymienionych warunków zdrowotnych mogą brać z takiej diety, jak również, na podstawie twierdził, korzyści zdrowotne z tego samego.

Dieta bezglutenowa Indie

Osoby z celiakią lub wrażliwością na gluten w Indiach nie muszą szukać zbyt daleko dla zamienników glutenu, aby dodać do swojej diety. Większość subkontynentu spożywa ryż jako zszywkę. Mogą oni po prostu przejść na ryż zamiast roti. Istnieje wiele rodzajów ryżu dostępnych w naszym kraju i można je wybrać. Jeśli nie chcą spożywać ryżu, mogą zastąpić pszenicę proso. Jeśli chcą mieć roti, mogą mieć roti wykonane z jowaru zamiast pszenicy. Co więcej, Indie oferują szeroką gamę bezglutenowych potraw. Możesz zacząć dzień od dosa, poha, owoców lub dhokla na śniadanie, zjeść curry z ryżem na lunch, a może zakończyć dzień sałatką i grillowanym mięsem. Poniżej przedstawiamy 7-dniową dietę bezglutenową, którą można stosować:

Gluten Free Diet Chart

Znajdź poniżej nasz 7-dniowy plan posiłków bezglutenowych -

Dzień 1

Wykorzystaj dzień 1 swojej diety bezglutenowej do zaplanowania reszty tygodnia. Pomoże Ci to lepiej trzymać się planu diety w miarę postępu tygodnia.

  • Śniadanie - Ragi Dosa (1 dosa), Mleko odtłuszczone (1 filiżanka), Sambar (1 katori)Środek poranka - Gruszka (1 mała) Migdały (4 migdały) Lunch - Brązowy ryż gotowany na parze (1.5 katori), Moong dal 1 katori), Sałatka z ogórków sałatowych(1 katori) Wieczorna przekąska - Maślanka(1 szklanka) Nasiona dyni(2 łyżki)Kolacja - Grillowany kurczak(75 gramów) Zupa pomidorowa(1.5 katori) Quinoa Pulao(1 katori)

Dzień 2

  • Śniadanie - Millet vermicelli (1.5 katori), gotowane białko jajka (1 jajko), odtłuszczone mleko (1 filiżanka)Środek poranka - Jabłko (1 małe) Orzech włoski - 2 całe Lunch - Jowar roti (2 roti/bhakri), Panner sabji (1 katori), Sałatka pomidorowa (1 katori)Wieczorna przekąska - Herbata z mniejszą ilością cukru (1 filiżanka) + kiełki bhel (1 filiżanka)Kolacja - Brązowy ryż pulao (1 katori) + kiełki Raita (1 katori)

Dzień 3

  • Śniadanie - Warzywna poha (1 katori), odtłuszczone mleko (1 filiżanka), Sambar (1 katori)Poranna przekąska - Gruszka (1 mała) Migdały (4 migdały)Lunch - Besan Roti (1 roti) Chole Curry (1 katori) Sałatka warzywna (1 katori) Curd (1 katori) Wieczorna przekąska - Zielona herbata (1 szklanka)+ Popcorn (1 filiżanka)Kolacja - Zupa Palak (1 katori)+ Proso Khichdi (1,5 katori)

Dzień 4

  • Śniadanie - Dal Idli (2 szt.), Pudina Chutney (1 łyżka stołowa), Odtłuszczone mleko (1 filiżanka) Poranna przekąska - Jabłko (1 małe) Orzech włoski - 2 całe Lunch - Nachni Roti (1 roti/chapati) Sałatka z pomidorów i cebuli (1 katori) Kala Chana ki Sabji (1 katori) Curd (1 katori) Wieczorna przekąska - Maślanka (1 szklanka) Nasiona dyni (2 łyżki) Kolacja - Besan Methi ka Parantha (1 paratha) + Paneer Cebula Capsicum Sabji (1 katori)

Dzień 5

  • Śniadanie - dowolne przygotowanie jajka z sokiem owocowym i bananemPoranna przekąska - Jabłko(1 małe (2-3/4″ dia)) Orzech włoski - 2 Całe Lunch - Palak Paneer (2 katori) Multigrain Roti (1 kawałek) Fasola Kiełki Sałatka (1 katori) Wieczorna przekąska - Maślanka (1 szklanka) Kolacja - Palak Brązowy Ryż (1.5 katori) Grillowany Kurczak Pieprzowy (50 gramów) Niskotłuszczowy Curd Ogórek Raita (1katori)

Dzień 6

  • Śniadanie - Mung Dal Chilla(1 kawałek), Gotowane jajko(1 jajko), Odtłuszczone mleko(1 filiżanka) Poranna przekąska - Gruszka(1 mała) Migdały(4 migdały) Lunch - Jowar Roti(2 roti/bhakri) Paneer Sabji(1 katori) Sałatka pomidorowa(1 katori) Wieczorna przekąska - Zielona Herbata(1 szklanka)+ Popcorn(1 filiżanka)Kolacja - Brązowy ryż pulao( 1 katori) + Kiełki Raita(1 katori)

Dzień 7

  • Śniadanie - Mung Dal Chilla (1 kawałek), Gotowane jajko (1 jajko), Odtłuszczone mleko (1 filiżanka) Poranna przekąska - Jabłko (1 małe (2-3/4″ dia)) Orzech włoski - 2 całe Lunch - Nachni Roti(1 roti/chapati) Sałatka z cebuli pomidora(1 katori) Kala Chana ki Sabji(1 katori) Curd(1 katori) Wieczorna przekąska - Maślanka(1 szklanka) Nasiona dyni(2 łyżki)Kolacja - Besan Methi ka Parantha(1 paratha)+ Paneer Cebula Capsicum Sabji(1 katori)

Nasza dieta bezglutenowa uwzględnia Twoje potrzeby żywieniowe i stara się zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na składniki odżywcze. Jeśli zauważysz, że jesteś głodny po zastosowaniu się do naszego rozmiaru porcji, zwiększaj porcje stopniowo, aby zaspokoić głód.

Korzyści z diety bezglutenowej

Przejście na dietę bezglutenową ma swoje zagrożenia i korzyści. W tym rozdziale przeanalizujemy korzyści płynące z diety bezglutenowej. Oprócz faktu, że spożywanie glutenu jest szkodliwe dla osób z nadwrażliwością na gluten i innych chorób; dieta bezglutenowa przynosi korzyści osobom z zespołem jelita drażliwego, jak również. Jednak nie trzeba cierpieć na żaden z tych problemów zdrowotnych, aby czerpać korzyści z diety bezglutenowej. Dieta bezglutenowa przynosi korzyści również nam, zwykłym ludziom! W jaki sposób? Oto kilka sposobów, w jaki dieta bezglutenowa przynosi korzyści osobom bez nietolerancji glutenu -

  • Zachęca ludzi na diecie, aby zwiększyć spożycie owoców i warzyw, ponieważ wszystkie owoce i warzywa są bezglutenowe.Eliminuje przetworzone niezdrowe produkty spożywcze z diety. Jesz mniej śmieci na tej diecie.Jesteś również mniej podatne na zarazki i choroby wirusowe, jak spożywać więcej minerałów, witamin i przeciwutleniaczy na tej diecie.Dieta bezglutenowa zmniejsza również szanse na choroby serca, raka i cukrzycy

Dieta bezglutenowa dla utraty wagi

Popularność diet bezglutenowych dla utraty wagi rośnie na całym świecie. Uważa się, że gluten free dieta utrata masy ciała jest prawdziwe i że gluten free dieta może promować utratę wagi w zdrowy sposób. Jak wiele z tego twierdzenia jest prawdziwe? Dowiemy się tego w tym rozdziale. Kiedy osoba decyduje się iść bezglutenowe, muszą zrezygnować z wszelkiego rodzaju żywności z glutenu jako składnik. Mogą to być sosy, dodatki do żywności lub podstawowe produkty żywnościowe, takie jak pszenica, żyto i tak dalej. W większości przypadków, osoba nie może już cieszyć się swoim chlebem, większością deserów i przetworzonej żywności. Początkowo osoba traci pewną ilość wagi na wycinanie tych z ich diety, jak te produkty spożywcze również zdarzają się być wysokie w kalorie. Poza tym, gdy osoba postanawia przejść na dietę bezglutenową, musi praktykować czytanie etykiet żywności przed zakupem czegokolwiek w sklepie spożywczym lub supermarkecie. Jest to zdrowy nawyk i promuje zdrowe praktyki żywieniowe. Kiedy osoba dokonuje świadomego wyboru na temat tego, co wkłada do swojego ciała, jest mniej podatna na binge eating lub spożywanie niezdrowej żywności. Co więcej, trzeba pilnować porcji, które się je. Bez względu na to, na jakiej diecie jesteś, jeśli nie możesz kontrolować swoich porcji - będziesz przybierać na wadze. Naprawdę nie ma innej alternatywy niż kontrola porcji, kiedy próbujesz stracić/utrzymać wagę.

Podsumowanie

Gluten jest niezbędną formą białka i nie powinien być usuwany z diety bez wcześniejszej konsultacji z ekspertem. Jeśli nie cierpisz na nadwrażliwość na gluten lub jakąkolwiek chorobę związaną z glutenem, to powinieneś dokładnie przemyśleć, czy dieta bezglutenowa będzie dla Ciebie odpowiednia. Jeśli jednak tak jest, należy skonsultować się z dietetykiem i poprosić go o dostarczenie alternatywnych produktów zawierających gluten, które pomogą uzupełnić potrzeby żywieniowe.