Utrata wagi nie jest bułką z masłem. Potrzeba krwi, potu i ciężkiej pracy, aby pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej. Niestety, nie ma drogi na skróty, aby stać się zdrowszym i sprawniejszym! Ale mamy za to zdrowe i aktywne sposoby, aby to osiągnąć. Czosnek jest jednym z takich składników, które można spróbować dla utraty wagi. Tak, to wonne zioło ma liczne korzyści zdrowotne, znane od czasów starożytnych. To lecznicze zioło w kształcie cebulki pomaga zmniejszyć ilość tłuszczu i jego nagromadzenie na niezliczoną ilość sposobów. Dowiedzmy się więcej na ten temat poniżej:
Czosnek jest nieodzowną częścią kuchni indyjskiej, jak to jest często pożądane przez receptury w celu zwiększenia jego aromat i smak. Oprócz zwiększenia smaku żywności, zioło jest znane do pomocy w utracie wagi. Jego korzystne składniki, takie jak witamina B6 i C, błonnik, wapń, białko i mangan odgrywają główną rolę w spalaniu niechcianego tłuszczu pogarszającego zdrowie.Dodawanie czosnku do diety pomaga zwiększyć poziom energii i zwiększa metabolizm, spalanie tłuszczu skutecznie. Działa również jako niesamowity środek odtruwający, wypłukując toksyny, które są przeszkodą dla układu trawiennego. Poniżej znajduje się kilka domowych przepisów, które pomogą w utracie wagi i mogą być wykonane z niewielkim lub żadnym przygotowaniem.
Weź letnią wodę, dodaj do niej jedną łyżkę soku z cytryny i 1-2 kawałki zmiażdżonych ząbków czosnku. Wymieszaj i wypij, gdy jest jeszcze ciepła. To niebiańskie połączenie obu składników nie tylko pomoże w stymulowaniu utraty wagi, ale także pomoże w redukcji uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki i poprawi odporność dzięki obecności witaminy C.
Weź 2-3 ząbki czosnku, obierz ich zewnętrzną skórkę. Zmiażdżyć obrane goździki, a następnie wymieszać z miodem. Pozwól, aby mieszanina siedzieć przez 10-15 minut, a następnie spożywać miksturę tam po. Ta mieszanka pomaga poprawić odporność i zmniejszyć ryzyko sezonowego przeziębienia i kaszlu.
Weź 1-2 kawałki ząbka czosnku; dodaj do niego mały kawałek imbiru. Zmiel je, aby uzyskać drobną pastę. Teraz zagotuj około dwóch szklanek wody w garnku i dodaj pastę do garnka z wrzącą wodą. Niech cała mikstura gotuje się przez około 5 minut. Przykryj miksturę i pozwól jej się gotować przez 10 minut. Odcedź miksturę i jednocześnie dodaj do niej sok z cytryny. Jeśli nie lubisz smaku tej mikstury, dodaj do niej trochę miodu, aby wzmocnić smak. Ta mieszanina w dużej mierze wspomaga trawienie i pomaga wypłukać toksyny z organizmu.
Dla tego przepisu, usunąć najbardziej zewnętrzną warstwę, upewnij się, że nie obierać pokrywę goździka. Teraz weź słoik i dodaj 3-4 goździki do środka i zalej je surowym miodem. Przez następne kilka dni przechowuj połączenie tych dwóch składników, pozostawiając je w lodówce. Pozwól, aby dobroć tych dwóch infuzji, a następnie spożywać magiczną kombinację na pusty żołądek. W dłuższej perspektywie, ta mieszanka pomoże poprawić ogólną odporność, zdrowie serca i zdrowie skóry.
Ten magiczny eliksir nie jest znany dla wielu! Ten przepis pomoże w utracie wagi i pomoże w utrzymaniu jelit zdrowe i szczęśliwe.
1 szklanka świeżego mleka
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka kurkumy w proszku
Szczypta czarnego pieprzu
½-1 łyżka miodu organicznego (dla podkreślenia smaku)Rozgnieć ząbki czosnku lub zmiel je. Aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne, zmiażdż czosnek w temperaturze pokojowej i pozostaw na 10-15 minut, aby wywołać reakcję enzymatyczną, która wzmacnia zdrowe związki zawarte w czosnku. Teraz podgrzej mleko na patelni i doprowadź je do wrzenia. Do gotującego się mleka dodaj zmiażdżony czosnek, a następnie dodaj czarny pieprz i kurkumę. Gotować na małym ogniu, aż czosnek zmięknie. Zdjąć z ognia i przecedzić mieszankę przez sitko. Pić ciepłą mieszankę z odrobiną miodu dla podkreślenia smaku. Ten przepis pomaga w poprawie ogólnego trawienia i zmniejsza ból migrenowy drastycznie.
Spożywanie czosnku z ciepłą wodą może pomóc w pozbyciu się infekcji, takich jak kaszel i przeziębienie.
Związki przeciwutleniające, a mianowicie disiarczek allilu, cysteina allilu, alliina i allicyna zostały zgłoszone w celu zapewnienia ochrony przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. To zwiększa odporność.
Siarka w czosnku stymuluje produkcję tlenku azotu w naczyniach krwionośnych. To rozluźnia i poprawia ich elastyczność, pomagając obniżyć ciśnienie krwi i dalej zmniejszając ryzyko udarów i stwardnienia tętnic.
Siarkowodór, związek występujący w czosnku, może spowolnić twardnienie tętnic i zapobiec udarom i atakom poprzez zapewnienie swobodnego przepływu krwi przez całe ciało. Inny związek o nazwie Allicyna jest powiedział, aby mieć właściwości przeciwzmarszczkowe. Wraz z powyższymi związkami, witamina C w czosnku pomaga również w produkcji kolagenu, wspomagając w ten sposób zdrową skórę.
Czosnek zawiera selen, minerał, który pomaga w detoksykacji wątroby. Ma również zdolność do aktywacji enzymów wątrobowych, które mogą pomóc organizmowi naturalnie wypłukać toksyny.
Z menopauzą, są nagłe spadki poziomu estrogenów i przy spożyciu suchego czosnku codziennie, niedobór estrogenów może być wyrównany, co prowadzi do zdrowych kości.
Niewątpliwie, czosnek jest jednym z ziół, które doda dobroci do każdej potrawy. Nie tylko podnosząc smak i zapach, ale także w pomocy innych korzyści zdrowotnych, takich jak utrata masy ciała. Zdrowa cebulka żywności ma potężny cios korzyści zdrowotnych, które ma mangan, fosfor, wapń w nim. Tak więc, niezależnie od tego, co jesz, odrobina czosnku nie zaszkodzi! Niezależnie od tego, czy zamierzasz jeść go na surowo, niegotowany czy ugotowany, jego spożywanie jest nadal korzystne. Teraz, gdy natknąłeś się na korzyści zdrowotne czosnku, nie będziesz miał nic przeciwko połknięciu jednego lub dwóch, aby czerpać zioło obdarzone licznymi korzyściami.