Cynamon jest przyprawą występującą w wewnętrznej korze drzew należących do rodzaju Cinnamomum. Jest stosowany ze względu na swój wyrazisty aromat, a także jako środek aromatyzujący w wielu kuchniach. Ta wszechstronna przyprawa może być stosowana w herbacie, tradycyjnych przetworach spożywczych, przekąskach, płatkach śniadaniowych, daniach słodkich i pikantnych. Głównym składnikiem cynamonu, odpowiedzialnym za jego aromat i smak, jest aldehyd cynamonowy. Przyprawa jest zdrowym źródłem witamin i minerałów.Przyprawa jest również znana z wielu korzyści zdrowotnych. Poniżej szczegółowo omówimy kilka z nich -.
Cynamon zapewnia mnóstwo korzyści zdrowotnych na jego spożycie, z których niektóre omawiamy szczegółowo poniżej-.
Około dwóch łyżeczek proszku cynamonowego po jedzeniu pomaga obniżyć insulinooporność u pacjentów z cukrzycą i pozwala hormonowi pracować lepiej. Obniża również ciśnienie krwi, co dodatkowo pomaga w jego regulacji cukrzycy typu II.
Przy spożyciu pół łyżeczki lub jeden gram cynamonu w proszku codziennie, cholesterol LDL może być zmniejszona, a cholesterol HDL może być zwiększona. Co więcej, cynamon może również naturalnie obniżyć poziom cholesterolu.
Cynamon jest wypełniony silnymi przeciwutleniaczami, takimi jak polifenole. Spożywanie cynamonu może uwolnić nasz organizm od stresu oksydacyjnego, który jest odpowiedzialny za uszkodzenie komórek i rozwój wielu chorób przewlekłych.
Cynamon jest bardzo znany z tego, że pomaga w zapobieganiu próchnicy zębów i nieświeżego oddechu. Jego olejek jest również stosowany w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Mikrobiologiczne właściwości przyprawy rozciągają się na zwalczanie grzybów, jak również.
Związek cynamonaldehydu, który jest odpowiedzialny za przyczynianie się do unikalnego zapachu i smaku cynamonu, pomaga w naprawie uszkodzeń tkanek i zwalcza infekcje. Spożywanie cynamonu może również zmniejszyć bóle głowy i kilka rodzajów bólu, takich jak bóle artretyczne. Przyprawa ta pobudza również krążenie krwi, co z kolei może pomóc w łagodzeniu bólu z czasem.
Cynamon w proszku ma wysoką zawartość błonnika - spożycie zaledwie jednej łyżeczki może sprawić, że będziesz czuć się syty na dłużej i pomoże Ci zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na błonnik w diecie. Badania wykazały, że spożywanie cynamonu wspomaga spalanie tłuszczu. Możesz być w stanie spowolnić przyrost masy ciała, jeśli będziesz rutynowo spożywać cynamon jako część swojej diety. Nie oznacza to jednak, że należy spożywać cynamon w całości, sam lub w postaci wysokokalorycznych wypieków związanych z cynamonem. Możesz włączyć cynamon do swojej diety w wielu różnych przepisach. Niektóre z nich omawiamy w poniższej sekcji.
Poniżej przedstawiamy czytelnikowi dwa przepisy, które można włączyć do codziennej diety. Oprócz tych, zawsze można szukać przepisów, które zawierają cynamon w nich dla swojej codziennej dawki cynamonu.
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Jeśli dana osoba jest uczulona na cynamon, następujące objawy mogą być widoczne. Nadmierne spożycie dla utraty wagi może również powodować następujące skutki uboczne utraty wagi:
Jeśli zauważysz którykolwiek z wyżej wymienionych skutków ubocznych, proszę przestać i skonsultować się z lekarzem specjalistą.
Podczas gdy zafałszowanie jest możliwe w przypadku obu odmian cynamonu dostępnych na rynku, cynamon w proszku jest bardziej podatny na nieczyste dodatki. Jeśli chcesz cieszyć się korzyściami zdrowotnymi cynamonu, zalecamy zakup lasek cynamonu zamiast cynamonu w proszku. Laski cynamonu są aromatyczne i zwarte. W przypadku, gdy wolisz sproszkowany cynamon, kup cynamon w formie lasek i po prostu zmiel je przed użyciem do gotowania/pieczenia za pomocą moździerza lub młynka. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się świeżym smakiem i zapachem cynamonu, z wszystkimi nieodłącznymi korzyściami zdrowotnymi.
Cynamon, jak się okazuje, jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Jest niezwykle pożywny i pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak cukrzyca i inne problemy zdrowotne związane z cholesterolem. Podczas gdy sam cynamon nie może być przypisany do utraty wagi, codzienne spożywanie cynamonu zostało naukowo udowodnione jako korzystne dla utraty wagi i zarządzania nią. Nadal zastanawiasz się, czy powinieneś włączyć te małe drewniane przyprawy do swoich projektów kulinarnych? Nie zastanawiaj się dłużej i zrób to, aby cieszyć się szerokim wachlarzem korzyści zdrowotnych i odchudzających.