Dieta low carb vs dieta low fat: Co jest lepsze?

image

Jeśli walczysz z nadwagą, pytanie za milion dolarów może brzmieć: Dieta nisko węglowodanowa czy niskotłuszczowa? Opinie na temat tego, jaka dieta jest najlepsza dla utraty wagi, są podzielone.

Ale ostatnie badania, opublikowane w Cell Metabolism, wykazały, że zmniejszenie spożycia tłuszczu prowadzi do większej utraty tkanki tłuszczowej. Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z US National Institutes of Health i zostało sfinansowane przez tę samą organizację.

Badanie - po nowym laboratorium diety rygorystycznie egzekwowane albo sześć dni diety o niskiej zawartości tłuszczu lub niskiej zawartości węglowodanów dla 19 otyłych mężczyzn i kobiet - wykazało, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu doprowadziła do większej utraty tłuszczu - wynik badanie było najbardziej zainteresowane - ale niska dieta węglowodanowa doprowadziła do większej utraty wagi w ogóle.

Tak więc podczas cięcia węglowodanów może prowadzić do większego spalania tłuszczu, więcej tkanki tłuszczowej jest tracone podczas okresu diety niskotłuszczowej.

Najwyraźniej nie wszystkie kalorie są tworzone równe, jeśli chodzi o utratę tkanki tłuszczowej.

"Istnieje jeden zestaw przekonań, który mówi, że wszystkie kalorie są dokładnie takie same, jeśli chodzi o utratę tkanki tłuszczowej, a drugi mówi, że kalorie węglowodanowe są szczególnie tuczące, więc ich obcięcie powinno prowadzić do większej utraty tłuszczu" - stwierdza Hall. "Nasze wyniki pokazały, że faktycznie, nie wszystkie kalorie są stworzone równe, jeśli chodzi o utratę tkanki tłuszczowej, ale w dłuższym okresie czasu jest to dość zbliżone".

Obie diety doprowadziły do utraty wagi w ciągu sześciu dni, ale ci na diecie low carb stracili znacznie więcej. Po sześciu dniach, grupa low carb straciła średnio około 1,85 kg w porównaniu z około 1,3 kg u tych na diecie niskotłuszczowej - różnica pół kilograma w ciągu zaledwie sześciu dni.

Dieta low carb spowodowała znaczące zmiany w wyborze paliwa metabolicznego. Poziom insuliny spadł, co doprowadziło do obniżenia spalania węglowodanów o około 500 kalorii dziennie i zwiększenia spalania tłuszczu o około 400 kalorii dziennie.

Z drugiej strony, dieta niskotłuszczowa spowodowała większą utratę tkanki tłuszczowej w porównaniu z dietą low-carb, pomimo równoważnej ilości kalorii.

Badania dowiodły, że "kaloria za kalorię, ograniczenie diety tłuszczowej prowadziło do większej utraty tkanki tłuszczowej niż ograniczenie diety węglowodanowej u dorosłych z otyłością". Badanie odrzuca twierdzenie, że ograniczenie węglowodanów jest wymagane do utraty tkanki tłuszczowej, dodając, że utrata tłuszczu jest ważniejszym celem niż utrata masy ciała w leczeniu otyłości.

Jednak wyniki tylko jednego małego badania mogą nie być wystarczająco przekonujące, aby rozstrzygnąć debatę na temat diety o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości węglowodanów.

Ale wszystko to dzieje się w laboratorium dietetycznym. W świecie zewnętrznym przestrzeganie diety jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem decydującym o utracie tkanki tłuszczowej".

Jako profesor Susan Jebb, profesor diety i zdrowia populacji na Uniwersytecie w Oksfordzie, powiedział: "Prawdziwym wyzwaniem dla nauki nie jest odżywczy skład diety, ale strategie behawioralne promujące przestrzeganie".

Więc low carb czy low fat? Najlepszą dietą dla utraty wagi jest dieta, której możesz się trzymać!