Przepis: pieczony kurczak z przyprawami

image

Gotujesz dla tłumu? Ten przepis na pieczonego kurczaka będzie łatwym i pysznym daniem głównym! Szef kuchni THR1VE, Lars Oddershede, dzieli się swoimi radami i wskazówkami, aby za każdym razem przygotować idealnego pieczonego kurczaka.

Ten przepis na pieczonego kurczaka zachwyca tłumy! Przyrządzony z aromatyczną przyprawą, która podnosi to domowe danie na wyższy poziom. Aby kurczak był jeszcze bardziej soczysty, Lars zaleca umieszczenie całego kurczaka w solance na noc, choć można pominąć ten krok. Podawaj go ze świeżą sałatką, pieczonymi warzywami, kolorową papką lub dowolną warzywną przystawką.

Uwielbiamy podawać ten przepis na pieczonego kurczaka rodzinie i przyjaciołom, ponieważ można go przygotować w całości z wyprzedzeniem, a następnie wstawić do piekarnika przed przybyciem gości. Nie ma potrzeby spędzać czasu na ślęczeniu w kuchni! Bonus: ten przepis na pieczonego kurczaka ma niską zawartość węglowodanów, więc jeśli pilnujesz swoich makroskładników, jest to idealny dodatek do Twojego stołu.

Pieczony kurczak z przyprawami

Składniki

  • 1 kurczak średniej wielkości w całości
  • 500ml solanki
  • 40 g nacieru do kurczaka
Solanka (opcjonalnie)
  • 500ml wody
  • 2 cytryny
  • 25g soli
Nacieranie do pieczonego kurczaka
  • 10g smażonych szalotek
  • Szczypta suszonego czosnku
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • Szczypta suszonej papryki
  • Szczypta soli morskiej
  • Szczypta suszonego oregano
  • Szczypta suszonej bazylii
  • Szczypta suszonego tymianku
  • Szczypta płatków chilli
  • Szczypta czarnego pieprzu

Instrukcje

  1. Całego kurczaka umieścimy w brytfannie na stojaku i pozostawimy w lodówce na 30-60 minut, aby skóra wyschła.
  2. W THR1VE solimy kurczaka przez noc, aby był jeszcze bardziej soczysty, ale ten krok jest opcjonalny. Jeśli chcesz go wypróbować, zacznij od rozpuszczenia soli w wodzie. Wyciśnij 2 cytryny do wody i dodaj wyciśnięte kawałki cytryny dla dodatkowego aromatu. Umieść kurczaka w misce, piersią do dołu, i przykryj solanką. Na wierzchu położyć talerz, aby kurczak był zanurzony, i pozostawić w lodówce na noc (4+ godzin). Po zakończeniu solankowania pamiętaj o wysuszeniu kurczaka, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
  3. Aby przygotować pastę do pieczonego kurczaka, połącz wszystkie składniki w moździerzu i tłuczku. Gdy kurczak wyschnie, obficie posypać go natarciem do kurczaka, kładąc grubą warstwę na piersi kurczaka. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Piec przez 45-60 minut, w zależności od wielkości kurczaka.
  4. Aby sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, włóż termometr w najgrubszą część piersi i udka, aby sprawdzić, czy temperatura wnętrza wynosi ponad 72°C. Jeśli nie masz termosondy, wykonaj tę samą czynność i upewnij się, że wypływające soki są klarowne. Zalecamy podawanie tego dania z zielonymi warzywami gotowanymi na parze, ryżem z kalafiora i/lub puree ze słodkich ziemniaków.
Nie masz ochoty na gotowanie? Rozumiemy to! Ten przepis został zainspirowany naszym pieczonym kurczakiem z tęczowymi warzywami, którego możesz po prostu zamówić, podgrzać i zjeść!

O Larsie

Lars Oddershede jest specjalistą ds. rozwoju nowych produktów w THR1VE. Lars jest szefem kuchni wyszkolonym przez Michelin i pracował w restauracjach w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i swojej ojczyźnie - Danii.