Przepis: siekany kurczak i sałatka z orzechami włoskimi

image

Sałatka z siekanym kurczakiem i orzechami włoskimi jest tak uniwersalna! Jest pyszna na sałatce z zieleniny, w razowym opakowaniu, z nadzieniem w dużym liściu sałaty lub w kanapkach na podwieczorek!

Tę prostą sałatkę z kurczakiem można przygotować w kilka minut. Jak sama nazwa wskazuje, wymaga ona tylko posiekania. Pyszne połączenie posiekanych składników nadaje tej sałatce wspaniałą chrupiącą i kremową konsystencję. Dzięki temu sprawdza się ona zarówno jako sałatka, jak i dodatek do kanapek.

W zależności od tego, jak bogata i kremowa ma być ta mieszanka, możesz zmienić proporcje majonezu i jogurtu greckiego. Wybierając majonez, należy zwracać uwagę na składniki. Większość marek dostępnych w supermarketach zawiera przetworzone oleje z nasion. Możesz wydać pieniądze na wysokiej jakości majonez na bazie oliwy z oliwek lub zrobić własny, całkiem niedrogo.

Baw się nadzieniami i zamieniaj je tym, co masz pod ręką. Zamiast selera możesz użyć ogórka, zamiast winogron - borówek, a zamiast orzechów włoskich - pekanów. Kolejna zaleta: ta sałatka z kurczakiem doskonale nadaje się do podróży. Po kilku godzinach marynowania w lodówce smakuje jeszcze lepiej. Zabierz ją na lunch lub piknik - wystarczy zapakować osobno rukolę i zawsze przechowywać sałatkę w chłodnym miejscu.

Siekany kurczak i sałatka z orzechami włoskimi

Do przygotowania 2 porcji

Składniki
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki majonezu z całych jaj
  • Sól i pieprz
  • 280 g grillowanej piersi z kurczaka, ostudzonej i grubo pokrojonej
  • 2 selery naciowe, cienko pokrojone
  • 1/3 szklanki cebuli dymki, cienko pokrojonej
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 filiżanka winogron, przepołowionych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • Rukola, do podania
Instrukcje
  1. W małej misce ubijemy majonez i jogurt, doprawimy do smaku.
  2. W dużej misce wymieszać kurczaka, seler, cebulę dymkę i pietruszkę. Dodawać stopniowo sos jogurtowy, aż składniki się pokryją. Ma być dość kremowy, ale może nie być potrzebny cały sos.
  3. Wymieszać winogrona i orzechy włoskie. Dodać sok z cytryny, do smaku. Podawać na posypce z rukoli.