7 korzyści zdrowotnych wynikających z włączenia jajek do swojej diety

image

Jajka są rzeczywiście jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych dostępnych dla wszystkich. Jajka mogą być gotowane na niezliczone sposoby i czasami wymagają niewiele wysiłku. Zwykła gotowana lub jajecznica jest nie tylko smaczna, ale również dostarcza człowiekowi wielu korzyści odżywczych. Jajka mogą być łączone z różnymi warzywami i innymi produktami spożywczymi, stając się najważniejszym elementem dania. Jednym z głównych powodów, dla których jajka znalazły swoich zwolenników, jest to, że są przyjazne dla diety. Jajka są znane z wysokiej zawartości białka, a pokarmy bogate w białko są wymagane przez organizm, aby się naprawiał, rósł w siłę i był zdrowszy. Jajka zawierają śladowe ilości węglowodanów, ale nie na tyle, by zagrozić twojemu planowi dietetycznemu. Jeśli jesteś miłośnikiem jajek lub entuzjastą fitnessu, który szuka odpowiedzi na pytanie, jak jajka mogą pomóc w utracie wagi, kontynuuj czytanie tego artykułu, by poznać różne korzyści, jakie daje skromne jajko.

Korzyści płynące z jajek

1. Żółtka jaj są znane z tego, że podkręcają metabolizm

Żółtka jaj, czyli żółta część jajka, zawierają pierwiastek zwany choliną. Ten element jest znany jako główne źródło odżywiania organizmu. Cholina występuje w ograniczonych ilościach w innych pokarmach, a organizm może syntetyzować tylko niewielką ilość za każdym razem. Jedząc jajka, ładujesz się w cholinę i zapewniasz, że masz odpowiedni jej poziom, aby poczuć efekty działania tego składnika odżywczego. Jedno duże jajko zawiera 145 miligramów choliny, co stanowi ponad jedną czwartą dziennej wartości 550 miligramów. Co ciekawe, badania wykazały również, że dodanie zalecanej ilości choliny do diety przyczynia się do obniżenia masy ciała u kobiet uprawiających sport i jest znane z tego, że znacznie poprawia wyniki sportowe. Tak więc, nie zapomnij jeść żółtko, aby zobaczyć ogromne korzyści z gotowanych jaj dla szybszego metabolizmu i utraty wagi.

2. Dobre źródło witaminy D

Żółtko jaja zawiera dobrą ilość witaminy D, która jest znana jako bardzo ważny składnik odżywczy, który przyczynia się do zdrowia kości i odporności. Witamina D nie może być znaleziona naturalnie w żywności, ale żółtko jajka jest wyjątkiem. Cała witamina D zawarta w jajkach pochodzi z żółtka, co sprawia, że spożywanie żółtej części jest bardzo ważne. Witamina D znalezione w jajach nie tylko pomóc w redukcji wagi i spalanie tłuszczu z brzucha, ale utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie może pomóc w zapobieganiu objawów lęku i depresji, jak również.

3. Dużo białka

Większość ludzi tam wie, że jajka są dobrym źródłem białka. Dieta, która jest wysoka i bogata w białko może pomóc w znacznej utracie wagi dla osób z nadwagą. Jedno duże jajko zawiera około 6 gramów wysokiej jakości białka, co czyni je wspaniałym wyborem dla tych, którzy chcą utrzymać swoją wagę. Włączenie jajka do diety zwiększy dzienne spożycie białka, które odżywia i naprawia ciało, utrzymując sytość na dłużej. Kontrola wagi jest dodatkowo wspierana, gdy dana osoba jest świadkiem zwiększonego poziomu energii i wyższego metabolizmu z odpowiednią ilością białka w diecie.

4. Tłuszcz nie jest wrogiem

Być może słyszałeś o dorosłych unikających żółtka jaj powołując się na wysoką zawartość tłuszczu. To może zostawić cię zastanawiać, czy jaja są dobre dla utraty wagi? Pojedyncze duże jajko zawiera 5 gramów tłuszczu, który, dla porównania, jest mniej niż 10 procent całkowitej ilości tłuszczu potrzebnego każdego dnia. Ludzie muszą zrozumieć, że tłuszcz nie jest wrogiem. Tłuszcz jest składnikiem odżywczym niezbędnym dla organizmu do zdrowego rozwoju. Zasada jest taka, aby jeść tłuszcze, które są zdrowe - takie jak jajka, orzechy, ryby i tak dalej, a unikać tłuszczów w postaci fast foodów i potraw smażonych. Czy to gotowane, jajecznica, lub poached, włączenie jaj do codziennego reżimu diety są jednymi z najlepszych sposobów, aby jeść jajka do utraty wagi.

5. Zdrowe zarówno dla mózgu, jak i ciała

Jak wspomniano wcześniej, jaja zawierają dobrą ilość choliny, która jest znana jako składnik odżywczy, który jest niezbędny dla rozwoju mózgu. Spodziewających się matki są często zalecane do spożywania jaj jako część ich prenatalnej diety w celu poprawy wchłaniania niezbędnych składników odżywczych. Małe dzieci i ich rozwój mózgu będzie również korzystać ogromnie z choliny znaleźć w eggs.Another składnik odżywczy znaleźć w jajach jest luteina, która jest znana jako bardzo korzystne dla mózgu i ciała. Składnik odżywczy jest obecny w mózgu i przypisuje się mu wzmocnienie zdolności poznawczych u dorosłych i zdolności umysłowych u dzieci też. Doskonałe funkcjonowanie mózgu jest związane ze zdolnością organizmu do utrzymania zdrowej wagi. Jedzenie diety, która jest uboga w niezbędne składniki odżywcze może spowodować osłabienie funkcji mózgu, a także prowadzić do przyrostu masy ciała w dłuższej perspektywie.

6. Poprawia funkcjonowanie tarczycy

Jaja zawierają jod i selen, które są niezbędnymi składnikami odżywczymi wymaganymi przez organizm do syntezy hormonów tarczycy. Tarczyca odgrywa ważną rolę w regulacji wagi ciała poprzez kontrolę metabolizmu. Oba te składniki znajdujące się w jajkach mogą pomóc tarczycy lepiej funkcjonować, a tym samym regulować utratę wagi.

7. Poprawa nastroju dla kontroli wagi

Stres i przyrost masy ciała są ze sobą bardzo ściśle powiązane. Ludzie, którzy cierpią z powodu dolegliwości psychicznych, takich jak lęk i depresja, są bardziej skłonni do zauważenia przyrostu masy ciała i niezdolności do zrzucenia nadmiaru tłuszczu. Cholina zawarta w jajkach może pomóc w zwiększeniu pamięci, nastroju, kontroli mięśni i innych funkcji mózgu. Oznacza to, że jedzenie jajek może pomóc w regulacji nastroju danej osoby, co z kolei może pobudzić metabolizm i pomóc w utracie wagi.

Podsumowanie

Jeśli szukasz włączyć nowy plan diety, aby poprawić swój codzienny reżim, jajka są najlepsze dla zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Jednym z najprostszych sposobów na zwiększenie metabolizmu jest spożywanie gotowanych jaj, które z kolei pomagają w utracie wagi. Najlepszy czas, aby jeść jajka dla utraty wagi jest albo w swoim porannym śniadaniu, jak również po treningu. Jajka są doskonałym sposobem, aby zapewnić, że spełniasz swoje dzienne spożycie białka, jak również ważnych witamin i składników odżywczych. W tym procesie, będziesz również w stanie cieszyć się niesamowitymi korzyściami utraty wagi dostarczanymi przez to pełne mocy jedzenie. Bez dalszego zastanawiania się, włączyć jajka do codziennego planu diety, aby zobaczyć korzyści dla siebie.