W Indiach makhany są powszechnie spożywane podczas postu, dzięki ich silnym wartościom odżywczym. Powszechnie znane jako nasiona lotosu lub lisie orzechy, są one również wykorzystywane jako składnik wielu potraw lub słodkich dań kuchni indyjskiej.
Oprócz tego, że są niezwykle popularnym składnikiem różnych przepisów, orzechy lisie mogą być również używane jako odżywcza przekąska, którą można chrupać o każdej porze dnia. Dodatkowo, od czasów średniowiecza były one również wykorzystywane do celów medycznych. Zawierają one również kilka mikroelementów, które są niezwykle ważne dla ludzkiego organizmu.
Nasiona lotosu mają niską zawartość cholesterolu, tłuszczów nasyconych i sodu. Dlatego też są dobre dla serca. Nasiona lotosu są również bardzo dobrym źródłem magnezu, potasu, manganu, białka i fosforu. Ich niezwykle wysoka zawartość składników odżywczych sprawia, że są one niezwykle zdrową przekąską.
Dodatkowo, wspomagają organizm na różne sposoby. Jako niskokaloryczne, makhany wspomagają utratę wagi, podczas gdy zawartość wapnia sprawia, że są bardzo dobre dla kości. Nasiona te przyczyniają się również w dużym stopniu do kontroli ciśnienia krwi, detoksykacji organizmu i poprawy zdrowia układu trawiennego. Ich właściwości przeciwstarzeniowe pomagają również spowolnić proces starzenia się organizmu.
Makhany są doskonałym przykładem na to, że wygląd może być mylący. Pomimo ich niezwykle małych rozmiarów, mają kilka korzyści zdrowotnych, które sprawiają, że są bardzo dobrą przekąską do chrupania. Oto 8 korzyści zdrowotnych płynących z makhan:
Obecność wystarczającej ilości białka w tych zdrowych przekąskach pomaga pozostać pełnym na dłużej po zjedzeniu tych przekąsek. Pomaga to zapobiec przejadaniu się.
Oprócz tego makhany są również niskokaloryczne, co czyni je idealną przekąską odchudzającą. Niewielkie ilości tłuszczów nasyconych w nich sprawiają, że są jeszcze zdrowsze dla organizmu.
Makhany mają niską zawartość sodu i wysoką zawartość potasu. Wysoka zawartość potasu pomaga obniżyć poziom ciśnienia krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Niska zawartość sodu sprawia, że makhany są niezwykle przydatne w utrzymaniu ciśnienia krwi w ryzach.
Obfite ilości magnezu obecne w makhanach znacząco poprawiają jakość krwi i tlenu w organizmie. Niski poziom magnezu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca w organizmie.
Spożywanie orzechów lisich może przyczynić się do poprawy stanu serca, ponieważ zawartość folianów i magnezu pomaga zmniejszyć ryzyko chorób związanych z chorobą wieńcową serca.
Wapń jest ważnym minerałem, który odgrywa kluczową rolę w zdrowiu kości. Wystarczające spożycie wapnia jest koniecznością dla każdego, kto chce poprawić swoją wytrzymałość kości. Jako dobre źródło tego minerału, spożywanie makhany może odegrać ważną rolę we wzmacnianiu kości.
Regularne spożywanie orzechów lisich pomaga zwalczać wolne rodniki. W ten sposób działają one jako środek przeciwstarzeniowy. Makhany zawierają naturalny flawonoid o nazwie kaempferol, który pomaga spowolnić proces starzenia się. Ten flawonoid pomaga powstrzymać oznaki starzenia się, takie jak wypadanie włosów, siwienie włosów i powstawanie zmarszczek.
Makhany są bogate w dobre węglowodany i białko. Jako nisko glikemiczne żywności, orzechy fox może odgrywać ważną rolę w zarządzaniu jeden poziom cukru we krwi. Ich indeks glikemiczny jest znacznie niższy niż w przypadku kilku podstawowych produktów spożywczych.
Niska zawartość sodu i wysoka zawartość magnezu sprawiają, że makhany są odpowiednim pokarmem do walki z cukrzycą i otyłością. Spożywane w odpowiedniej ilości i w odpowiedni sposób, mogą przyczynić się do kontroli poziomu cukru we krwi.
Orzechy makhana pomagają w wypłukiwaniu wszystkich toksyn z organizmu. Śledziona przetwarza RBC i zachowuje nowe WBC i płytki krwi. Makhany odgrywają wielką rolę w detoksykacji śledziony, pomagając w ten sposób w detoksie krwi.
Ich wysoka zawartość błonnika sprawia, że makhany są ważną częścią zdrowia układu trawiennego. Włączenie ich do codziennej diety pomaga w regularnym wypróżnianiu. Regularne spożywanie tych nasion lotosu może pomóc w utrzymaniu niestrawności i zaparć na dystans.
Właściwości przeciwutleniające makhany sprawiają, że są one jeszcze lepsze dla trawienia i poprawy całego układu oddechowego. Pomagają one również w zapobieganiu nadmiernego i częstego oddawania moczu.
Nasiona lotosu mają również wysoką zawartość tiaminy. Tak więc, spożywanie makhanas pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych nerwów. Jedzenie tych orzechów pomaga również w wytwarzaniu acetylocholiny, a tym samym przyczynia się do procesu neurotransmisji.
Nasiona lotosu są generalnie pełne składników odżywczych, co czyni je niezwykle zdrową przekąską. Ich zawartość białka czyni je niezwykle przydatnymi w procesie odchudzania. Ponadto, są one również niskokaloryczne. 100 g makhany zawiera 347 kalorii.
Regularne spożywanie makhany może okazać się niezwykle korzystne dla każdej osoby. Wypróbuj te 4 pyszne przepisy i ciesz się ich niesamowitymi korzyściami zdrowotnymi.
Serwuje 3Czas przygotowania - 5 minutCzas gotowania - 5 minut
Serwuje 2Czas przygotowania - 10 minutCzas gotowania - 20 MINUT
Podczas gdy makhana ma kilka korzyści zdrowotnych i niesamowitą wartość odżywczą, istnieją pewne środki ostrożności, które muszą być podjęte podczas jej spożywania. Należy zachować szczególną ostrożność, aby podjąć te środki ostrożności i uniknąć skutków ubocznych makhany.
Wiele osób jest znanych z alergii na nasiona lotosu. Jeśli czujesz jakiekolwiek objawy alergii po spożyciu makhanas, najlepiej skonsultować się z lekarzem w odniesieniu do tego samego.
Makhany są znane jako antyarytmiczne w przyrodzie. Każda osoba, która jest w trakcie leczenia arytmii powinien idealnie skonsultować się z lekarzem przed spożyciem jakichkolwiek nasion lotosu.
Makhany pomagają obniżyć poziom cukru we krwi w organizmie. Pacjent z cukrzycą, który jest już na insulinie, powinien skontaktować się ze swoim lekarzem przed spożyciem tych pysznych, ale zdrowych przekąsek.
Spożywanie lisich orzechów w nadmiarze może prowadzić do zaparć, wzdęć i wzdęć. Osoba, która już cierpi na zaparcia, musi całkowicie unikać makhany.
Makhany mają kilka korzyści zdrowotnych, które czynią je świetną opcją przekąski. Można je spożywać w formie zdrowych przepisów wymienionych powyżej, lub można je również jeść niegotowane. W ten czy inny sposób, możesz czerpać korzyści z tej zdrowej przekąski, po prostu trzymając kilka sztuk w swojej spiżarni przez cały czas.